- Frukt
Ingredienser
- 3 stora ägg från frigående hönor
- 225 g socker
- 120 ml yoghurt
- 75 g smör i tärningar
- Zest från 3 citroner
- 10 g vallmofrön
- 170 g vetemjöl
- 1/2 tesked salt
- 1 tesked bakpulver
- Saft från 1/2 citron
- 200 g socker
- 240 ml vatten
- 2 citroner, tunt skivade
- 150 g siktat florsocker
- 2-3 matsked citronsaft
- Kanderade citroner
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 180°C.
-
2Klä en 18,5 cm brödform med bakplåtspapper.
-
3Lägg äggen och sockret i en skål. Vispa med en elvisp tills smeten är blek och fluffig, ca 3 minuter. Tillsätt yoghurten och vispa ihop i ca 1 minut. Lägg smöret i mikrovågsugnen. När den har smält, ta bort och tillsätt citronskalet och vallmofröna. Sikta ihop mjöl, salt och bakpulver. Rör försiktigt ihop smöret och tillsätt citronsaften. Häll smeten i formen och baka i 35-40 minuter, eller tills kakan är klar.
-
4För kanderade citroner, lägg sockret och vattnet i en 20 cm Le Creuset Toughened Non-Stick stekpanna. Låt sockret lösas upp. När den är upplöst tillsätter du citronskivorna. Koka i 25 minuter i vätskan. Ta sedan bort sirapen och ställ åt sidan.
-
5Tillaga glasyren genom att sikta florsockret i en skål och tillsätt citronsaften. Rör om tills det är blandat och tjockt. Stick hål i kakan när den kommer ut ur ugnen. Pensla sedan över den varma sirapen så att den drar ner i kakan. Låt kakan svalna i formen i 20 minuter innan du vänder ut den på ett galler. Häll glasyren över när kakan svalnat helt. Servera med de kanderade citronerna.