- Mjöl
Ingredienser
- 120 g smält smör
- 110 g strösocker
- 3 ägg
- 120 g kärnmjölk
- 2 teskedar vaniljpasta
- 200 g vetemjöl
- 1 tesked bakpulver
- 1/2 tesked natriumbikarbonat
- Lite salt
- 20 g kakao
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 180°C.
-
2Klä en 18,5 cm brödform med bakplåtspapper.
-
3Smält smöret och lägg det åt sidan. Vispa socker och ägg tillsammans med en elvisp till dubbel storlek. Vispa ihop det smälta, avsvalnade smöret, kärnmjölken och vaniljpasta. Tillsätt långsamt kärnmjölksblandningen i äggen och sockret. Vispa medan du tillsätter.
-
4Sikta ihop mjöl, salt och bakpulver. Rör försiktigt ihop de torra ingredienserna, en tredjedel i taget, i de våta ingredienserna tills de precis har blandats samman. Dela upp smeten i två separata skålar.
-
5Sikta kakaopulvret i en av skålarna och vänd försiktigt till en chokladdeg. Häll omväxlande i smeten i brödformen för att skapa en marmoreffekt, börja med vanilj, sedan choklad och upprepa.
-
6För in en kniv i smeten och skapa en sicksackrörelse. Baka i 35-40 minuter eller tills kakan är klar. Låt kakan svalna i formen i 20 minuter innan du vänder ut den på ett galler. Servera kakan när den svalnat.