
I Nordafrika är taginen en naturlig del av hushållet där den trollar fram smakrika rätter med hjälp av en minimal vätskemängd. Använd den t.ex. för att sakta koka lammkött kryddat med doftande spiskummin, kanel, chili och ingefära. Apelsinskal och aprikoser tillför den kryddiga smaken en autentisk sötma som är typisk för marockanskt cuisine. Rätten avrundas med mynta och rostade pistagenötter.
HUVUDINGREDIENSER
- Lamm
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1 finhackad lök
- 2 msk olivolja
- 1 kg lammkött skuret i tärningar
- 1 tsk spiskummin
- 1 hel kanelstång
- 1 tsk hackad ingefära
- 1 tsk hackad vitlök
- 1 tsk torkade chiliflingor eller 1 finhackad grön chili
- 2 apelsiner, ekologiska
- 3 dl lammfond
- 150 g torkade aprikoser
- 100 g pistagenötter, skalade
- 1 msk olivolja
- Några myntablad
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200° C.
-
2Sautera löken i 1 msk olja i taginens gjutjärnsbotten tills den är genomskinlig och lägg den åt sidan så länge.
-
3Bryn lammköttet runt om och lägg det åt sidan.
-
4Sautera spiskummin, kanel, ingefära, vitlök och chiliflingor i 1 msk olivolja i 2 minuter.
-
5Lägg tillbaka lammet i botten på taginen tillsammans med rivet skal och pressad saft från 1 apelsin. Tillsätt därefter lammfond och aprikoser. Skär den andra apelsinen i klyftor och lägg dem i taginen.
-
6Lägg på locket och ställ in taginen i den varma ugnen i 75 minuter eller tills köttet är mört.
-
7Rosta pistagenötterna i 1 msk olivolja precis innan serveringen. Låt dem svalna och hacka dem grovt.
-
8Strö över nötter och myntablad och servera.
Tips
Servera rätten med couscous för äkta marockansk känsla.
