- Kött
Ingredienser
- 1 1⁄2 liter rött vin
- 30 g färsk timjan
- 2 lagerblad
- 6 stjälkar selleri, tärnad
- 4 skalade och tärnade morötter
- 2 lökar, skalade och tärnade
- 4 vitlöksklyftor, skalade
- 16 kycklingbitar efter eget val, (8 överlår, 8 underlår)
- 200 g pancetta eller bacon, skuren i stora tärningar
- Olivolja
- 20 babylökar, skalade och halverade
- Salt och peppar efter smak
- 150 ml portvin
- 20 ml sherryvinäger
- 150 ml brandy
- 2 lådor champinjon
- 1 liter köttbuljong
-
Gör så här
-
1
-
2Tillaga marinaden genom att lägga alla ingredienserna i en kastrull på medelvärme och till koka hälften. Ställ åt sidan för att svalna.
-
3Lägg kycklingen och pancettaen i en skål och täck med den kylda marinaden. Låt det marinera, övertäckt över natten. Se till att den är täckt med marinad.
-
4Sätt ugnen på 180°C. Ta ut kycklingen och pancettaen ur marinaden, torka med en pappershandduk och krydda väl. Ta upp grönsakerna ur marinaden och släng dem.
-
5Värm upp en 31 cm Oval-gryta med olivolja och stek pancettan tills den är gyllenbrun. Ställ åt sidan. Bryn kycklingen väl på alla sidor i den återstående oljan i grytan. Ta bort från grytan och ställ åt sidan. Karamellisera löken tills den är gyllenbrun och krydda med salt och peppar i samma gryta.
-
6Avglasera grytan med portvin, sherryvinäger och brandy. När den har avdunstat, tillsätt den reserverade marinaden och minska den med två tredjedelar. Fräs svampen i en stekpanna och ställ den åt sidan. Lägg inte för många svampar i pannan på en gång, annars kommer för mycket vätska ut på en gång och svampen kokar istället för att steka.
-
7Tillsätt löken i den reducerade kokvätskan i grytan tillsammans med kyckling, pancetta och svamp. Tillsätt buljongen i grytan och sätt på medelvärme tills det börjar sjuda. Sätt in i ugnen för att tillaga med locket på i 1 timme och 30 minuter tills kycklingen är mjuk och köttet släpper från benen.
-
8När kycklingen är genomstekt tar du bort bitarna och pancettan från vätskan. Värm grytan på medelhög värme och reducera tills såsen är tjock. Lägg kycklingen i såsen tillsammans med pancetta, svamp och hackad persilja. God serveras med krämig potatismos eller polenta.