- Mjöl
Ingredienser
- 175 g vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk socker
- En nypa salt
- 50 g kallt smör i tärningar
- 1 stort ägg från frigående höns
- 1 stor äggula
- 75 ml mjölk, rumstemperatur
- 5-10 ml finhackade lavendelblommor
- 1 pressad citron
- Extra mjölk för pensling
- 50 g socker
- 15 ml – 25 ml lavendelblad
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200°C (180° varmluft). Smörj en Le Creuset ugnsform för 12 mini brownies.
-
2Sikta mjöl, bakpulver, socker och salt i en medelstor skål. Tillsätt smör och gnid in de torra ingredienserna i det kalla smöret med fingertopparna för att blanda och skapa en fin smulig konsistens.
-
3Vispa ihop ägget, äggulan, mjölken, lavendelblomman och citronskalet och blanda det hela väl. Tillsätt de våta ingredienserna till det torra och blanda med en gaffel tills blandningen är degig. Se till att bara röra degen lätt.
-
4Strö mjöl på din bänkskiva och häll försiktigt ut degen. Knåda degen och vik ihop den tills den är ca. 2 cm tjock. Använd en vass kniv och skär degen i 12 bitar. Lägg dem nu i formen. Tryck försiktigt ner degbitarna i formen och pensla dem med mjölk. Grädda i 15-20 minuter.
-
5Servera varm med creme fraiche, vispad grädde eller citronkräm och ett stänk av lavendelsocker.
-
6Så här gör du lavendelsockret:
-
7Lägg socker och lavendelblad i en mortel och mal tills det blir lila. Detta bör göras strax före servering, eftersom färgen snabbt ändrar sig igen.