Mini scones med lavendel och citron

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
+10 +10
Mini scones med lavendel och citron
Dessa ljusa scones är fyllda med doftande lavendel. Njut av dem till eftermiddagsfikat eller som en festlig njutning vid speciella tillfällen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 175 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk socker
  • En nypa salt
  • 50 g kallt smör i tärningar
  • 1 stort ägg från frigående höns
  • 1 stor äggula
  • 75 ml mjölk, rumstemperatur
  • 5-10 ml finhackade lavendelblommor
  • 1 pressad citron
  • Extra mjölk för pensling
FÖR LAVENDELSOCKRET
  • 50 g socker
  • 15 ml – 25 ml lavendelblad
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 200°C (180° varmluft). Smörj en Le Creuset ugnsform för 12 mini brownies.
  • 2
    Sikta mjöl, bakpulver, socker och salt i en medelstor skål. Tillsätt smör och gnid in de torra ingredienserna i det kalla smöret med fingertopparna för att blanda och skapa en fin smulig konsistens.
  • 3
    Vispa ihop ägget, äggulan, mjölken, lavendelblomman och citronskalet och blanda det hela väl. Tillsätt de våta ingredienserna till det torra och blanda med en gaffel tills blandningen är degig. Se till att bara röra degen lätt.
  • 4
    Strö mjöl på din bänkskiva och häll försiktigt ut degen. Knåda degen och vik ihop den tills den är ca. 2 cm tjock. Använd en vass kniv och skär degen i 12 bitar. Lägg dem nu i formen. Tryck försiktigt ner degbitarna i formen och pensla dem med mjölk. Grädda i 15-20 minuter.
  • 5
    Servera varm med creme fraiche, vispad grädde eller citronkräm och ett stänk av lavendelsocker.
  • 6
    Så här gör du lavendelsockret:
  • 7
    Lägg socker och lavendelblad i en mortel och mal tills det blir lila. Detta bör göras strax före servering, eftersom färgen snabbt ändrar sig igen.