- Fågel
Ingredienser
- 1 hel kyckling (ca 1,4 kg)
- 1 tsk salt
- ¼ tsk peppar
- 4 kvistar färsk timjan
- 2 lagerblad
- 1 kvist färsk rosmarin
- 1 kvist färsk salvia
- 2 msk smör
- 1 msk rapsolja
- ½ lök, finhackad
- ½ fänkål, skuren i tärningar
- 1 palsternacka, skuren i tärningar
- 1 dl vitt vin
- ½ dl vispgrädde
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 160 °C
-
2Torka lätt kycklingen med hushållspapper och krydda med halva salt- och pepparmängden. Lägg i 2 timjankvistar, 1 lagerblad, rosmarin och salvia i kycklingen och bind ihop benen med matsnöre
-
3Värm den ovala pannan på medelhög värme och tillsätt smör och olja. Lägg kycklingen i grytan med bröstsidan nedåt och stek tills skinnet är gyllenbrunt. Vänd kycklingen på sidan och stek den så i 3-4 minuter tills bröstet har fått färg. Gör likadant med den motsatta sidan. Gör likadant med låren, så att de blir gyllenbruna. Vänd kycklingen så att bröstet är vänt uppåt
-
4Fördela lök, fänkål, palsternacka och de återstående timjankvistarna och lagerbladen runt kycklingen. Krydda med resterande salt och peppar
-
5Täck grytan med locket, sätt i ugnen och stek kycklingen i 45-60 minuter. Köttermometern ska visa 75 °C när du sätter i nålen på den tjockaste punkten på bröstet och låret. Då är kycklingen klar
-
6Stek vid behov kycklingen i en varm stekpanna innan servering för att få huden krispig. Lägg upp kycklingen på ett serveringsfat
-
7Skumma såsen i grytan med en sked. Ställ grytan på spisen och koka upp såsen. Rör om ordentligt och skrapa sidorna för att lossa det fastbrända. Låt såsen sjuda tills den har minskat till hälften. Rör i grädden och låt såsen tjockna lite. Sila såsen och servera med kycklingen