Poulet a la poêle – helstekt kyckling med vitvinssås

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Poulet a la poêle – helstekt kyckling med vitvinssås
Poulet a la poêle, som den här maträtten heter på franska, består av en mycket mör, rostad kycklingen med en krämig, aromatisk vitvinssås. Kycklingen bryns och stekas sedan i en gryta i ugnen, där ångan försiktigt tillagar köttet. Detta säkerställer att köttet blir mjukt och saftigt. När kycklingen är klar och tas bort från grytan, ska fonden blandas med vitt vin och grädde som perfekt matchar det ljusa köttet. Såsen kryddas ytterligare med ett urval av grönsaker i tärningar som kallas mirepoix. I det här receptet består mirepoixen av lök, fänkål och palsternacka.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fågel
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 hel kyckling (ca 1,4 kg)
  • 1 tsk salt
  • ¼ tsk peppar
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 kvist färsk salvia
  • 2 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • ½ lök, finhackad
  • ½ fänkål, skuren i tärningar
  • 1 palsternacka, skuren i tärningar
  • 1 dl vitt vin
  • ½ dl vispgrädde
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 160 °C
  • 2
    Torka lätt kycklingen med hushållspapper och krydda med halva salt- och pepparmängden. Lägg i 2 timjankvistar, 1 lagerblad, rosmarin och salvia i kycklingen och bind ihop benen med matsnöre
  • 3
    Värm den ovala pannan på medelhög värme och tillsätt smör och olja. Lägg kycklingen i grytan med bröstsidan nedåt och stek tills skinnet är gyllenbrunt. Vänd kycklingen på sidan och stek den så i 3-4 minuter tills bröstet har fått färg. Gör likadant med den motsatta sidan. Gör likadant med låren, så att de blir gyllenbruna. Vänd kycklingen så att bröstet är vänt uppåt
  • 4
    Fördela lök, fänkål, palsternacka och de återstående timjankvistarna och lagerbladen runt kycklingen. Krydda med resterande salt och peppar
  • 5
    Täck grytan med locket, sätt i ugnen och stek kycklingen i 45-60 minuter. Köttermometern ska visa 75 °C när du sätter i nålen på den tjockaste punkten på bröstet och låret. Då är kycklingen klar
  • 6
    Stek vid behov kycklingen i en varm stekpanna innan servering för att få huden krispig. Lägg upp kycklingen på ett serveringsfat
  • 7
    Skumma såsen i grytan med en sked. Ställ grytan på spisen och koka upp såsen. Rör om ordentligt och skrapa sidorna för att lossa det fastbrända. Låt såsen sjuda tills den har minskat till hälften. Rör i grädden och låt såsen tjockna lite. Sila såsen och servera med kycklingen