Boeuf bourguignon

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Boeuf bourguignon
Om du vill uppleva den franska matlagningens liv och själ, kan det göras med en gryta boeuf bourguignon. Rätten kommer från Bourgogne, som är hem till röda viner i världsklass och charolais-nötkreatur, vilka ursprungligen var föredragna för detta recept. I vårt recept rekommenderar vi att du använder antingen oxlår, oxköttkam eller oxbringa, eftersom dessa är köttbitar med en bra fettmängd. Det ser till att köttet behåller sin saftighet och ger mycket smak till rätten.
HUVUDINGREDIENSER
  • Nötkött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 600 g oxkött, högrev eller bringa
  • 100 g torrsaltat bacon (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
  • 25 g smör
  • 1½ msk mjöl
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 flaska rött vin (75 cl)
  • ½ l buljong
  • 2 tsk torkad timjan eller 6–8 kvistar färsk timjan
  • 6 lagerblad
  • 6 schalottenlökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 600 g morötter
  • 400 g champinjoner
  • Salt och nymald svartpeppar
  • Gör så här

  • 1
    Skär kött och bacon i ca 2 x 2 cm stora bitar. Bryn baconet i en stor gryta.
  • 2
    Ta upp det ur grytan, smält smöret i baconfettet och bryn köttet i grytan. Krydda med salt och peppar.
  • 3
    Pudra mjölet över köttet, tillsätt tomatpuré och blanda väl.
  • 4
    Tillsätt vin och buljong, timjan (spara lite till dekoration) och lagerblad och hela, skalade schalottenlökar och vitlöksklyftor.
  • 5
    Låt det hela koka sakta i ca 1½ timme på svag värme.
  • 6
    Skala morötterna och skär dem i grova bitar.
  • 7
    Rensa champinjonerna och lägg grönsaker och bacon i grytan.
  • 8
    Låt småkoka i ytterligare en halvtimme tills köttet är mört.
  • 9
    Strö över timjan och servera t.ex. med potatismos.