- Nötkött
Ingredienser
- 600 g oxkött, högrev eller bringa
- 100 g torrsaltat bacon (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
- 25 g smör
- 1½ msk mjöl
- 2 msk tomatpuré
- 1 flaska rött vin (75 cl)
- ½ l buljong
- 2 tsk torkad timjan eller 6–8 kvistar färsk timjan
- 6 lagerblad
- 6 schalottenlökar
- 6 vitlöksklyftor
- 600 g morötter
- 400 g champinjoner
- Salt och nymald svartpeppar
-
Gör så här
-
1Skär kött och bacon i ca 2 x 2 cm stora bitar. Bryn baconet i en stor gryta.
-
2Ta upp det ur grytan, smält smöret i baconfettet och bryn köttet i grytan. Krydda med salt och peppar.
-
3Pudra mjölet över köttet, tillsätt tomatpuré och blanda väl.
-
4Tillsätt vin och buljong, timjan (spara lite till dekoration) och lagerblad och hela, skalade schalottenlökar och vitlöksklyftor.
-
5Låt det hela koka sakta i ca 1½ timme på svag värme.
-
6Skala morötterna och skär dem i grova bitar.
-
7Rensa champinjonerna och lägg grönsaker och bacon i grytan.
-
8Låt småkoka i ytterligare en halvtimme tills köttet är mört.
-
9Strö över timjan och servera t.ex. med potatismos.