Risgrynsgröt – tillagad i ugn

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Risgrynsgröt – tillagad i ugn
För de flesta skandinaver är risgrynsgröt en självklarhet till julen och vintern. Den lena risgrynsgröten med kanelsocker och smör är själva symbolen för trivsel och värme. Det här receptet på risgrynsgröt är perfekt för dig som vill undvika att gröten bränns vid – den sköter sig nämligen själv i ugnen. När du tillagar risgrynsgröt på det här sättet är en gjutjärnsgryta det självklara valet eftersom den behåller värmen otroligt bra.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ris
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1,5 l standardmjölk
  • 250 g grötris
Till servering:
  • Socker
  • Mald kanel
  • Smör
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 150 °C (vanlig ugn).
  • 2
    Värm mjölken på låg värme i gjutjärnsgrytan på spisen till dess att mjölken börjar småkoka. Tänk på att göra detta långsamt så att mjölken inte bränns vid.
  • 3
    Häll i grötriset och låt småkoka i 5 minuter. Rör om hela tiden.
  • 4
    Stäng av värmen, sätt på locket och ställ in grytan i den varma ugnen. Ugnsbaka i 40 minuter.
  • 5
    Rör om risgrynsgröten och sätt tillbaka locket på grytan. Låt risgrynsgröten tillagas i ytterligare 40 minuter i ugnen eller tills den har fått önskad konsistens.
  • 6
    Under tiden gör du kanelsockret som består av 1 del socker och en ½ del mald kanel.
  • 7
    Rör om risgrynsgröten en sista gång och fördela i små skålar. Servera risgrynsgröten med kanelsockret strött över och en klick smör i mitten.
 
Tips
Om du använder täckemetoden, se till att använda en tjock handduk innan du täcker grytan med ett täcke. Flytta grytan försiktigt för att undvika spill.
 
 
Le Creuset