Ugnsrostad kalkon täckt med en glaze av konserverade gröna fikon och bacon

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under en timme Under en timme
TILLAGNING
Under två timmar Under två timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Ugnsrostad kalkon täckt med en glaze av konserverade gröna fikon och bacon
Laga en imponerande kalkon till juldagen. Gröna fikon och glaserat bacon är den perfekta matchningen till en saftig och mör fågel.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL KALKONEN
  • 3–4 kg tinad och noggrant sköljd kalkon
  • 2–3 lökar, halverade
  • En halv vitlök, klyftorna skurna i halvor
  • 20 g blandad färsk salvia och timjan
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
  • 4 matskedar (60 ml) olivolja
  • 2–3 koppar kycklingbuljong
  • 250 g bacon
TILL GLAZEN MED GRÖNA FIKON
  • 2,5 dl kycklingbuljong
  • 1/4 kopp vitt vin
  • 1 matsked dijonsenap
  • Zest från 1 citron
  • 1/4 kopp prosecco- eller vitvinsvinäger
  • 1,25 dl sirap av konserverade gröna fikon
  • 4 finhackade gröna fikon
  • Gör så här

  • 1
    Till ugnsrostning av kalkonen: Fyll kalkonen med halva röda lökar, vitlöksklyftor och örter. Bind upp kalkonen noggrant med steksnöre för att hålla vingarna och benen på plats. Krydda noggrant med salt och peppar och häll över olivoljan. Placera den i en 31 cm oval Signature-gryta i Cerise, sätt på locket och ugnsrosta i 1 ½–2 timmar, tillsätt kycklingbuljong i botten på grytan för att förhindra att kalkonen torkar ut. Ta av locket helt efter en timme och börja pensla kalkonen med glazen av gröna fikon.
  • 2
    Värm under tiden du gör detta två teskedar olivolja i en stor panna på medeltemperatur. Stek baconet tills det precis blivit klart och börjar få färg. Under de sista 15–20 minuterna i ugen, rada upp baconet i lager ovanpå kalkonen. Fortsätt att täcka med generöst av glazen och höj temperaturen till 210 °C tills ytan blivit lite karamelliserad. Låt kalkonen vila i ca 15 minuter innan servering.
  • 3
    Gör glazen: Lägg i buljongen, vitt vin, dijonsenap, citron och vinäger i en gryta. Reducera vätskan till hälften och tillsätt de hackade fikonen och fikonsirapen. Reducera till hälften igen tills den är sirapsaktig och glansig, och krydda efter smak.
 
Kockens tips
Uppskatta att kalkonen kräver ungefär 30 minuters tillagning per kilo. Börja att ugnsrosta den på 210 °C de första 15 minuterna och sänk sedan temperaturen till 180 °C under resten av tillagningstiden.
 
 
Le Creuset