- Kött
Ingredienser
- 3–4 kg tinad och noggrant sköljd kalkon
- 2–3 lökar, halverade
- En halv vitlök, klyftorna skurna i halvor
- 20 g blandad färsk salvia och timjan
- Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
- 4 matskedar (60 ml) olivolja
- 2–3 koppar kycklingbuljong
- 250 g bacon
- 2,5 dl kycklingbuljong
- 1/4 kopp vitt vin
- 1 matsked dijonsenap
- Zest från 1 citron
- 1/4 kopp prosecco- eller vitvinsvinäger
- 1,25 dl sirap av konserverade gröna fikon
- 4 finhackade gröna fikon
-
Gör så här
-
1Till ugnsrostning av kalkonen: Fyll kalkonen med halva röda lökar, vitlöksklyftor och örter. Bind upp kalkonen noggrant med steksnöre för att hålla vingarna och benen på plats. Krydda noggrant med salt och peppar och häll över olivoljan. Placera den i en 31 cm oval Signature-gryta i Cerise, sätt på locket och ugnsrosta i 1 ½–2 timmar, tillsätt kycklingbuljong i botten på grytan för att förhindra att kalkonen torkar ut. Ta av locket helt efter en timme och börja pensla kalkonen med glazen av gröna fikon.
-
2Värm under tiden du gör detta två teskedar olivolja i en stor panna på medeltemperatur. Stek baconet tills det precis blivit klart och börjar få färg. Under de sista 15–20 minuterna i ugen, rada upp baconet i lager ovanpå kalkonen. Fortsätt att täcka med generöst av glazen och höj temperaturen till 210 °C tills ytan blivit lite karamelliserad. Låt kalkonen vila i ca 15 minuter innan servering.
-
3Gör glazen: Lägg i buljongen, vitt vin, dijonsenap, citron och vinäger i en gryta. Reducera vätskan till hälften och tillsätt de hackade fikonen och fikonsirapen. Reducera till hälften igen tills den är sirapsaktig och glansig, och krydda efter smak.