- Choklad
Ingredienser
- 2 dl mjölk
- 50 g smör
- 2 matskedar honung
- 2 matskedar apelsinjuice
- Zest från 2 apelsiner
- 400 g vetemjöl
- ½ matsked kanel
- 1 tesked salt
- 10 g torkad jäst
- Olja till pensling
- 50 g finhackad mörk choklad
- 3 matskedar grädde
- Zest från en apelsin
- 2 matskedar demerarasocker eller mjukt farinsocker
- 1 tesked kanel
- 40 ml honung till glasering
- 95 ml florsocker
- 4 teskedar apelsinjuice
- 20 g pekannötter
-
Gör så här
-
1Recept för degen:
-
2Lägg mjölk och smör i en liten kastrull och värm på medeltemperatur tills det sjuder. Vispa i honung, apelsinjuice och apelsinzest och häll sedan upp det i en stor skål. Använd ett finger för att kontrollera temperaturen – den ska bara vara lite varmare än din hud. Låt den stå och svalna några minuter om den är för varm.
-
3Sikta ihop mjöl, kanel och salt och strö i torrjästen.
-
4När mjölken har rätt temperatur, häll den i en mixer och tillsätt 2,5 dl av mjölblandningen. Fortsätt sedan att tillsätta mjölet 1 dl i taget och rör om ordentligt mellan gångerna. Knåda degen med degkroken i fem minuter tills den är jämn, elastisk och blank.
-
5Lägg degen i en ren smord skål. Borsta degen med lite olivolja, täck över med en fuktig kökshandduk och placera skålen på en varm plats för att bulkjäsa i ungefär en timme eller tills den blivit dubbelt så stor. Den här degen jäser också bra i kylen över natten.
-
6När degen har jäst, tryck varsamt ner den och vänd ut den på en mjölad yta. Kavla ut degen till en ungefär 1 cm tjock rektangel.
-
7Till fyllningen:
-
8Lägg chokladen, grädden och apelsinszesten i en värmetålig skål. Ställ den över en liten kastrull med sjudande vatten (låt inte botten på kastrullen nudda vattnet) och smält chokladen medan du med jämna mellanrum rör om. Vispa för att blanda helt.
-
9Sprid ut fyllningen jämt över hela rektangeln och strö sedan över det mjuka farinsockret och kanel.
-
10Formningen:
-
11Kavla ut degrektangeln på längden (som en rulltårta) till en lång korv. Skär på mitten på längden rakt igenom.
-
12Placera försiktigt ena hälften av degen över den andra, med sidan med fyllning uppåt så att det skapas en X-form. Vik sedan ena sidan över den andra, som en dubbelfläta tills hela degen har flätats.
-
13Forma flätan till en rund krans i en kall Le Creuset brödgryta. Täck med locket och ställ den för att jäsa på en varm plats i ytterligare 30 minuter.
-
14Värm ugnen till 210 °C (200 °C varmluftsugn). Grädda brödet i ugnen i 20 minuter med locket på. Avlägsna sedan locket och fortsätt att grädda på 180 °C i ytterligare 20–25 minuter tills den är gyllenbrun. Pensla direkt med den smälta honungen. Låt den svalna på ett bakplåtspapper i ungefär en halvtimme innan den avlägsnas och får kallna på ett galler. Serveras varma.
-
15Valfria toppingar:
-
16Sikta florsocker och tillsätt varm apelsinjuice. Blanda noggrant tills en jämn pasta bildas. Ringla det över Babkan. Rosta pekannötterna och strö dem över glasyren.