- Bröd och gryn
Ingredienser
- 10 ml olivolja
- 780 g vetemjöl
- 120 g havremjöl
- 120 g grovhavre
- 4 tsk salt
- 2 teskedar bakpulver
- 875 ml kärnmjölk
- 2 msk havregryn (topping)
- 100 g smör (saltat), mjukt
- Havssalt efter behov
- 2 matskedar honung
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 180 °C. Klä en Le Creuset 24 cm Signature rund gryta med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Ställ den åt sidan.
-
2Lägg alla torra ingredienser i skålen på en mixer utrustad med en degkrok och tillsätt långsamt kärnmjölken tills en deg bildas. Knåda degen tills den är mjuk och smidig. Lägg degen i grytan med bakplåtspapper och skär ett kors på ovansidan. Strö havregryn över och grädda i 1 timme. Ta av locket och grädda i ytterligare 15 minuter tills brödet är gyllenbrunt ovanpå och du kan sticka in en tandpetare utan att någon deg fastnar.
-
3Gör ditt smör medan brödet gräddas. Vispa samman det mjuka smöret, salt och honung till en jämn färg och en slät konsistens. Ställ det åt sidan.
-
4För att testa om brödet är klart, ta bort brödet från grytan och knacka på botten av det. Det ska låta ihåligt när man knackar på botten. Servera brödet varmt med honungssmör.