Ingredienser
- 200 g digestivekex
- 7 matskedar smält smör
- 315 ml färsk citronsaft
- 150 g socker
- 6 ägg från frigående höns
- 120 g smör
- Skalet från 3 citroner
- 2 citroner
- 100 g socker
- 100 ml vatten (en knapp halv kopp)
-
Gör så här
-
1Smält smöret för att göra botten. Mixa kexen i en matberedare tills de är fina smulor. Tillsätt smör och blanda väl. Häll blandningen i några Le Creuset minigrytor (räcker till 3 hela grytor eller 4 halvfulla grytor). Använd botten av ett glas för att trycka kexbottnen på plats och klä bottnen och sidorna. Se till att botten är kompakt. Ställ in minigrytorna i kylen i 30 minuter.
-
2Till fyllningen häller du saft, socker och äggulor i en liten gryta och vispar väl för att blanda. Koka på svag värme under ständig vispning tills en lätt, tjock blandning har bildats. Ta av från värmen och vispa i smöret. Sätt tillbaka den till värmen och fortsätt att röra hela tiden tills blandningen tjocknar. Curden är klar om det finns ett litet spår efter att du har dragit sidan av en spatel eller sked genom blandningen. Smaka av. Rör ner skalet och häll upp i en skål. Fördela blandningen mellan grytorna och jämna till ytan. Låt blandningen vila i kylen i 2 till 3 timmar. Dekorera toppen med ett lager kanderade citroner (steg 3).
-
3Skär citronerna i 4 mm tjocka skivor för att göra de kanderade citronerna (om de skärs för tunt kommer de att falla sönder under tillagningen). Häll socker och vatten i en vid gryta och värm på medelhög värme. Låt det koka upp. Tillsätt citronerna och låt sockerlagen sjuda i 5 minuter. Ta upp citronerna ur sockerlagen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem svalna. Dela varje paj på mitten och skär på ytan av varje minipaj för att bilda ett mönster som liknar fiskfjäll. Servera kyld.