Ingredienser
- 500 g färdig fryst smördeg, tinad
- 285 g smör (osaltat)
- 285 g socker
- 285 g mandelmjöl
- 3 stora ägg från frigående höns
- 5 ml vaniljextrakt
- 160 g hallon
- 40 g mandelflingor
-
Gör så här
-
1Smörj en Le Creuset 23 cm Signature-panna med bakspray. Strö lite mjöl på arbetsytan och kavla ut den tinade smördegen till ett 2 mm tjockt lager. Skär en cirkel som är något större än utsidan på pannan så att den hänger över något; degen krymper när du gräddar (använd den övre ytterkanten på pannan som mått). Lägg degen i en ugnsform och låt den vila i kylen i 30 minuter.
-
2Värm ugnen till 180°C (varmluft). När degen har svalnat, lägg den i den smorda pannan. Lägg ett bakplåtspapper i pannan, fyll den med bakbönor eller ris och grädda i 45 minuter. Ta bort papperet och bönorna och grädda pajskalet i 5 minuter. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna.
-
3Vrid ner ugnen till 160°C varmluft.
-
4Smält smöret till fyllningen och häll det i en stor skål. Tillsätt socker och vispa tills ingredienserna blandats. Tillsätt mandelmjöl, ägg och vaniljextrakt och blanda väl. Häll fyllningen över den bakade tårtbotten och strö över hallon. Strö över de flagade mandlarna och grädda i 50-60 minuter tills de är gyllene och genomgräddade. Täck pajen med folie om toppen blir för mörk.
-
5När den är klar, ta ut den ur ugnen och låt den svalna helt innan servering.