
Om du tycker att de klassiska äppelmunkarna behöver varieras kan du prova en lite nyttigare variant som dessutom är glutenfri och vegansk. På så vis är det inte bara till jul man kan njuta av äppelmunkar och som munkpannan i gjutjärn kommer till användning. Receptet räcker till ca 30 äppelmunkar och är framtaget i samarbete med Frederikke Wærens.
HUVUDINGREDIENSER
- Mjöl
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 3 dl mandelmjölk
- 300 g havremjöl
- 100 g rörsocker
- 1 tsk citronskal
- 1 tsk kardemumma
- 1 liten tsk salt
- 200 g havrefraiche
- 1 rågad tsk bikarbonat
- Kokosolja till gräddning
-
Gör så här
-
1Häll mandelmjölken i en skål och tillsätt havremjöl, rörsocker, citronskal, kardemumma och salt. Vispa ihop smeten ordentligt.
-
2Rör ut bikarbonat i havrefraichen och blanda ned i smeten precis innan äppelmunkarna ska gräddas.
-
3Häll smeten i en kanna så är den lätt att hantera när du ska hälla den i pannan.
-
4Värm munkpannan till lite under medelvärme. Pannan får inte vara för varm då dessa äppelmunkar ska gräddas sakta.
-
5Lägg en liten klick kokosolja i varje fördjupning i pannan.
-
6Häll smet i varje fördjupning, men bara till precis under kanten eftersom smeten jäser upp. Grädda äppelmunkarna i ca 10 minuter innan du vänder dem första gången.
-
7Vänd försiktigt runt äppelmunkarna med hjälp av en matsked. Första gången du vänder dem ska de vändas helt så att sidan med den ogräddade smeten vänds ned i fördjupningen. Sedan ska äppelmunkarna gräddas runt om. De här äppelmunkarna får inte lika hård stekyta som klassiska äppelmunkar.
-
8Prova ev. att öppna en av äppelmunkarna när du tror att de är färdiggräddade.
-
9Lägg äppelmunkarna på hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp.
-
10Tips: Servera äppelmunkarna ljumna med florsocker och hallonsylt.