- Mjöl
Ingredienser
- 3 dl mandelmjölk
- 300 g havremjöl
- 100 g rörsocker
- 1 tsk citronskal
- 1 tsk kardemumma
- 1 liten tsk salt
- 200 g havrefraiche
- 1 rågad tsk bikarbonat
- Kokosolja till gräddning
-
Gör så här
-
1Häll mandelmjölken i en skål och tillsätt havremjöl, rörsocker, citronskal, kardemumma och salt. Vispa ihop smeten ordentligt.
-
2Rör ut bikarbonat i havrefraichen och blanda ned i smeten precis innan äppelmunkarna ska gräddas.
-
3Häll smeten i en kanna så är den lätt att hantera när du ska hälla den i pannan.
-
4Värm munkpannan till lite under medelvärme. Pannan får inte vara för varm då dessa äppelmunkar ska gräddas sakta.
-
5Lägg en liten klick kokosolja i varje fördjupning i pannan.
-
6Häll smet i varje fördjupning, men bara till precis under kanten eftersom smeten jäser upp. Grädda äppelmunkarna i ca 10 minuter innan du vänder dem första gången.
-
7Vänd försiktigt runt äppelmunkarna med hjälp av en matsked. Första gången du vänder dem ska de vändas helt så att sidan med den ogräddade smeten vänds ned i fördjupningen. Sedan ska äppelmunkarna gräddas runt om. De här äppelmunkarna får inte lika hård stekyta som klassiska äppelmunkar.
-
8Prova ev. att öppna en av äppelmunkarna när du tror att de är färdiggräddade.
-
9Lägg äppelmunkarna på hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp.
-
10Tips: Servera äppelmunkarna ljumna med florsocker och hallonsylt.