- Grönsaker
Ingredienser
- 1 kg svamp, t.ex. vit eller brun champinjon, i fjärdedelar
- 2 morötter, i tunna skivor
- 1 lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finriven
- 2,5 dl rödvin
- 5 dl grönsaksbuljong
- 2 tsk tomatpuré
- 2 lagerblad
- 1 näve färsk timjan och rosmarin, finhackad
- 1 tsk arrowrotpulver (eller annan stärkelse för redning av såsen) (kan köpas i hälsokostbutiker)
- Olivolja att steka i
- Salt och peppar
- Färska örter, t.ex. timjan
- 1 blomkål, i mindre buketter
- 3 palsternackor, i mindre tärningar
- 2 persiljerötter, i mindre tärningar
- 2 morötter, i mindre tärningar
- 2 msk Naturli' Vegan bredbart
- ½ dl Naturli' Soya Cuisine (kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker)
- Salt
-
Gör så här
-
1Tillsätt lite vatten i en gryta, så att det täcker botten. Värm upp på medelhög värme.
-
2Tillsätt grönsakerna i rotfruktsmoset och ångkoka dem i cirka 15–20 minuter med locket på.
-
3Ta upp dem ur grytan när de är möra.
-
4Värm upp gjutjärnsgrytan på medelhög värme och tillsätt olja.
-
5Stek lök, morötter och svamp tills vätskan dunstat bort.
-
6Tillsätt vitlök och tomatpuré. Stek igenom och rör om regelbundet.
-
7Tillsätt rödvinet och låt det koka ner till hälften.
-
8Blanda ner örterna och lagerbladen.
-
9Häll i buljongen, koka upp och låt det sjuda i 15 minuter.
-
10Rör ut arrowrotpulvret i lite vatten. Rör ner det i såsen och låt såsen tjockna.
-
11Fiska upp lagerbladen.
-
12Smaka av såsen med salt och peppar.
-
13Mosa grönsakerna till önskad konsistens. Tillsätt Naturli' Vegan bredbart och Soya Cuisine.
-
14Smaka av med salt.
-
15Lägg upp moset i djupa tallrikar, servera bourguignonen ovanpå och dekorera med färska örter.