
Vem älskar inte den klassiska, franska rätten boeuf bourguignon? Vi vill våga påstå att vår veganska version är minst lika god som originalet. Vi har gett svampen huvudrollen, som ger rätten en läcker djup smak som passar perfekt tillsammans med rotfruktsmoset. Rätten passar bra till vardags, men också till en middagsfest då den kan stå och sjuda medan du tillbringar tid med dina gäster. Receptet är framtaget i samarbete med Maria, som står bakom Vanløse Blues.
HUVUDINGREDIENSER
- Grönsaker
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1 kg svamp, t.ex. vit eller brun champinjon, i fjärdedelar
- 2 morötter, i tunna skivor
- 1 lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finriven
- 2,5 dl rödvin
- 5 dl grönsaksbuljong
- 2 tsk tomatpuré
- 2 lagerblad
- 1 näve färsk timjan och rosmarin, finhackad
- 1 tsk arrowrotpulver (eller annan stärkelse för redning av såsen) (kan köpas i hälsokostbutiker)
- Olivolja att steka i
- Salt och peppar
- Färska örter, t.ex. timjan
Rotfruktsmos:
- 1 blomkål, i mindre buketter
- 3 palsternackor, i mindre tärningar
- 2 persiljerötter, i mindre tärningar
- 2 morötter, i mindre tärningar
- 2 msk Naturli' Vegan bredbart
- ½ dl Naturli' Soya Cuisine (kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker)
- Salt
-
Gör så här
-
1Tillsätt lite vatten i en gryta, så att det täcker botten. Värm upp på medelhög värme.
-
2Tillsätt grönsakerna i rotfruktsmoset och ångkoka dem i cirka 15–20 minuter med locket på.
-
3Ta upp dem ur grytan när de är möra.
-
4Värm upp gjutjärnsgrytan på medelhög värme och tillsätt olja.
-
5Stek lök, morötter och svamp tills vätskan dunstat bort.
-
6Tillsätt vitlök och tomatpuré. Stek igenom och rör om regelbundet.
-
7Tillsätt rödvinet och låt det koka ner till hälften.
-
8Blanda ner örterna och lagerbladen.
-
9Häll i buljongen, koka upp och låt det sjuda i 15 minuter.
-
10Rör ut arrowrotpulvret i lite vatten. Rör ner det i såsen och låt såsen tjockna.
-
11Fiska upp lagerbladen.
-
12Smaka av såsen med salt och peppar.
-
13Mosa grönsakerna till önskad konsistens. Tillsätt Naturli' Vegan bredbart och Soya Cuisine.
-
14Smaka av med salt.
-
15Lägg upp moset i djupa tallrikar, servera bourguignonen ovanpå och dekorera med färska örter.