- Nötkött
Ingredienser
- 4 hamburgare à 180 g (gärna gjorda av 80 % högrev och 20 % bringa från nöt samt 1 % salt som mals tillsammans)
- 4 hamburgerbröd (hembakade eller goda brioche-bröd köpta hos din favoritbagare)
- 1 msk rapsolja
- 2 skivade lökar
- 1 msk rapsolja
- 2 msk brunt socker
- 2 dl Jack Daniel´s whiskey
- 2 äggulor
- 2 dl rapsolja
- Lite kallt vatten
- 1/2 tsk chipotle (rökt chili)
- 2 msk soltorkad tomat i olja
- 1 grillad paprika (du kan använda inlagd på burk)
- 1/2 tsk mald spiskummin
- 1/2 tsk mald koriander (frön)
- 1 citron
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Hamburgare:
-
2Krydda hamburgarna med salt och peppar. Grilla dem på direktvärme tills de är gyllenbruna på båda sidorna.
-
3Flytta över burgarna till indirekt värme och grilla färdigt dem. Jag gör mina hamburgare lite tjocka så att jag kan kontrollera när de har en innertemperatur på 58 grader. Sedan låter jag dem vila i ett par minuter innan serveringen. Med andra ord hanterar jag en fin hamburgare på samma sätt som en fin biff.
-
4Dela hamburgerbröden i halvor och pensla dem med rapsolja innan du grillar dem snabbt på direktvärme.
-
5Whiskeykaramelliserad lök:
-
6Fräs löken i lite olja tills den börjar få lite färg, tillsätt socker och whiskey. Låt koka tills whiskyn nästan har kokat bort och blandningen börja tjockna.
-
7Låt kallna.
-
8Harissamajonnäs:
-
9Lägg äggulorna i en skål. Mixa med stavmixer medan du tillsätter rapsoljan. Späd med lite kallt vatten om majonnäsen blir för tjock under tiden.
-
10Tillsätt övriga ingredienser och mixa med stavmixern till en slät majonnäs. Smaka av med citron, salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer chipotle om du vill ha mer smak på majonnäsen.