- Bröd och gryn
Ingredienser
- 10 g jäst
- 1 msk salt
- 1 msk honung
- 5 dl kallt vatten
- 600-700 g Tipo 00-mjöl*
-
Gör så här
-
1Smula ned jästen i en bunke, strö på salt och tillsätt honung.
-
2Häll i vatten och rör om tills jäst och honung har löst sig.
-
3Tillsätt mjölet lite i taget under omrörning. Det gäller att blanda degen riktigt länge, minst i 10 min.** Degen ska vara klibbig som tuggummi. Ta hellre för lite än för mycket mjöl! Lägg degen i en skål, strö över lite mjöl och täck med plastfolie. Ställ skålen i kylen och låt degen jäsa i 12-15 timmar, gärna längre.
-
4Sätt ugnen på 250° C och värm upp grytan med lock i ugnen. Detta tar ca 15 min. Häll degen i den varma grytan.
-
5Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet i 30 min. med locket på.
-
6Sänk värmen till 225° C, ta av locket från grytan och strö över mjöl. Fortsätt att grädda brödet i 20-25 min. utan lock.
-
7Ta ut grytan ur ugnen och stjälp upp brödet på galler. Låt brödet svalna innan det skärs upp.
-
8*Tipo 00 är ett italienskt finmalet vetemjöl som passar bra till bröd och pizza p.g.a. sitt höga proteininnehåll. Säd som odlas i varmare klimat än vårt innehåller bättre proteiner än säd som har mognat i det nordiska klimatet. Proteinerna bildar gluten som är det som får mjölet att ta upp vattnet och ger brödet en fin struktur.
-
9** Degen blandas enklast i en hushållsassistent eller med en vanlig elvisp med degkrokar. Alternativt kan man blanda för hand med en grytsked.