- Mjöl
Ingredienser
- 3 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 tsk salt
- 50 g socker
- 600 g vetemjöl
- 50 g mjukt smör
- 100 g mjukt smör
- 2 tsk mald kanel
- 100 g socker
- 1 ägg
- 2-3 msk pärlsocker
- 100 g florsocker
- 1-2 msk kokande vatten
- Frystorkade hallon eller jordgubbar
-
Gör så här
-
1Värm mjölken i en gryta tills den är ljummen. Smula ned jästen i en skål och strö över saltet. Häll den ljumna mjölken i skålen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker och blanda. Knåda i mjölet litet i taget och tillsätt smöret. Knåda tills degen är blank och smidig. Låt degen jäsa i skålen till dubbel storlek i rumstemperatur eller lite varmare övertäckt med en ren handduk.
-
2Strö lite mjöl på bänken, stjälp upp degen ur skålen och knåda den. Kavla ut den till en ca 30 x 40 cm stor fyrkant.
-
3Blanda ihop smör, kanel och socker till fyllningen. Bred ut fyllningen över degen men lämna en ca 2 cm bred kant hela vägen runt. Rulla ihop degen från långsidan och skär den i 20 stycken ca 2 cm breda skivor. Lägg bullarna i muffinsformen.
-
4Sätt ugnen på 225° C.
-
5Låt bullarna jäsa i 15-20 minuter. Vispa upp ägget, pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda dem i 12-15 minuter. Låt dem svalna i formen på galler.
-
6Rör ihop florsocker och kokande vatten till en tjock glasyr. Dekorera bullarna med glasyr och strö över frystorkade hallon eller jordgubbar.