- Grönsaker
Ingredienser
- 5 stora lökar, finhackade
- 80 g smör
- 1 liter grönsaksbuljong
- 1 kvist färsk timjan
- 1 lagerblad
- 4 tjocka skivor bröd
- 2 medelstora lökar, skurna i tjocka skivor
- 100 g riven ost, t.ex. Gruyère
- Salt och peppar
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 200 °C
-
2Smält 60 g smör i en kastrull och stek de hackade lökarna på svag värme i cirka 20 minuter tills de är gyllene. Det är denna långsamma bryning som sätter hela smaken på soppan
-
3Tillsätt buljong och örter och låt koka i 10 minuter på låg värme
-
4Ta upp kryddorna ur soppan och fördela dem på fyra ugnsfasta skålar
-
5Mät ut brödskivorna så att de är något större än skålarna. Tryck en skiva lök i mitten av brödet och stek det på en panna i det återstående smöret. Brödet ska stekas på båda sidor och löken ska ha en gyllene färg. Gör på samma sätt med resten av brödskivorna
-
6Placera varje brödskiva ovanpå en skål och strö över den rivna osten. Stek i ugnen i ett par minuter tills osten är helt smält