- Frukt
Ingredienser
- 400 g mjöl för kakor
- 200 g kallt smör i tärningar
- En knivsudd salt
- 60 ml isvatten
- 85 g mjukt smör
- 175 g strösocker
- 2 ekologiska ägg från frigående höns
- 5 ml vaniljpasta
- 175 g mandelmjöl
- 500 g olika vilda bär
-
Gör så här
-
1Förvärm ugnen till 180 °C (160 °C varmluft) och smörj en 28 cm pajform.
-
2För att göra mördegen, lägg mjöl, smör och salt i en matberedare och vispa tills det bildas fina brödsmulor. Tillsätt isvattnet och bearbeta tills det blandas. Ta bort den från matberedaren och svep in den i plastfolie. Låt vila i kylen i 1 timme.
-
3Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en tjocklek av 4 mm och lägg över den i ugnsformen. Forma degen åt sidorna. Skär bort eventuell överflödig deg från sidorna. Nagga botten med en gaffel och låt vila i kylen ytterligare 30 minuter. Efter vila täcker du pajen med bakplåtspapper och keramiska bakbönor eller ris. Grädda i 20 minuter, ta sedan bort papper och keramiska bakbönor och grädda i ytterligare 5-10 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Sänk ugnen till 170°C (150°C varmluft).
-
4Så här gör du mandelfyllningen: Vispa smöret i rumstemperatur med en el-visp tills det är ljust, tillsätt sedan sockret och vispa tills det är ljust och krämigt. Vispa i äggen ett i taget, tillsätt vanilj och vispa tills det blandas. Rör ner mandelmjölet.
-
5När degen svalnat helt, bred ut körsbärssylten i botten av kakformen, toppa med mandelfyllningen och grädda i 40-45 minuter. Ta ut från ugnen och låt svalna i 10 minuter. Toppa med vilda bär och strö över florsocker. Servera varm med grekisk yoghurt.