- Kött
Ingredienser
- Olivolja
- 4 små bitar lammlägg från frigående lamm, putsade
- Salt och peppar
- 20 g köpt marockansk eller tagine-kryddblandning från butiken
- 4 pärllökar, skalade och halverade
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 hel kanelstång
- 3 ml torkad chili
- 50 g tomatpuré
- 1x 400 g burk hela tomater
- 500 dl oxbuljong
- Tunnbröd eller pitabröd, rostade till servering
- Färska örter som mynta, basilika och persilja till servering
- Läcker gurkyoghurt, till servering
-
Gör så här
-
1Värm upp en Le Creuset 24 cm Signature Rund kastrull med en rejäl skvätt olivolja. Krydda läggen under tiden. När kastrullen är tillräckligt varm, fräs lammläggen tills de är jämnt gyllene. Lägg dem i en stor ugnsform och strö över marockansk krydda och lite extra olivolja, vänd sedan för att täcka helt.
-
2Värm ugnen till 160° C. Ringla över lite mer olivolja i samma kastrull. Fräs lökhalvorna på medelvärme tills de är gyllene och tillsätt vitlök, kanel och chili. Stek i 1 minut tills det doftar. Tillsätt tomatpurén och koka i 2 minuter. Tillsätt konserverade tomater och fond och låt koka upp. Låt det koka; tillsätt de kryddade lammläggen i vätskan och se till att de är täckta med vätska.
-
3Lägg locket på kastrullen och ställ in i ugnen i 3-4 timmar tills köttet faller av benet, kontrollera att det är nedsänkt under hela tillagningen för att undvika att köttet blir segt eller torkar ut. Nu kan du servera läggen som de är på benet eller ta ut dem och låta dem vila i 30 minuter innan du drar isär dem med gafflar och lägger tillbaka dem i såsen. Kontrollera såsen för smaksättning eftersom den kommer att ha fått smak under tillagningen. Smaka av efter behov. Servera med tunnbröd, färska örter och färsk gurkyoghurt.