- Grönsaker
Ingredienser
- ½ pumpa, skalad och tärnad (eventuellt spara en handfull skal till garnering)
- Olivolja
- Salt, peppar, torkad chili
- 200 g champinjoner eller annan svamp, skivad
- 1 lök, finhackad
- 2 pressade vitlöksklyftor
- Olivolja
- ,5 dl vitt vin
- 300 g risottoris
- 1,2 l hönsbuljong
- Saft från ½ pressad citron
- 50 g parmesanost
- Salt och peppar
- En god handfull färsk persilja, finhackad
- Färsk timjan
-
Gör så här
-
1Pumpapuré:
-
2Gröp ur pumpan och skala den. Spara eventuellt en liten del om du vill garnera din risotto med hela pumpabitar, som på bilden ovan.
-
3Skär pumpan i tärningar och fördela dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över salt, peppar och torkad chili. Grädda i ugnen i ca. 30-35 minuter vid 200 grader i vanlig ugn.
-
4Låt dem svalna något och mixa dem sedan till en krämig puré. Kom ihåg att ta bort dem med skal, om du vill ha dem som dekoration.
-
5Stek svampen i lite smör i den gryta du ska använda till din risotto, lägg dem sedan åt sidan.
-
6Fräs nu lök och vitlök i en gryta i smör eller olja. Tillsätt riset och låt det värmas med i 2 minuter. Tillsätt eventuellt lite mer matfett.
-
7Häll i vinet och låt det avdunsta innan du börjar tillsätta varm kycklingbuljong.
-
8Börja med att täcka riset med vätskan, tillsätt sedan resten efterhand som det avdunstar. Det tar ca. 25-30 minuter på medelvärme - riset ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. Rör i det ofta!
-
9När din risotto blivit härligt krämig och har en bra konsistens, tillsätter du färskriven, parmesanost, citronsaft och din pumpapuré.
-
10Tillsätt puré tills du uppnår den konsistens du gillar, du kanske inte vill använda allt.
-
11Tillsätt också färsk persilja, timjan och din svamp. Smaka av med salt och peppar och servera risotton varm.