Bakad chokladtårta

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 2 timmar Under 2 timmar
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
+10 +10
Bakad chokladtårta
En familjefavorit! Läckert och överdådigt. Skär den i tunna skivor och servera den med bär som kontrast till den mustiga chokladen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Choklad
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Till degen
  • 250 g osaltat smör, kallt och i tärningar
  • 200 g siktat florsocker
  • 4 stora äggulor från frigående höns
  • 500 g vetemjöl
  • 60 ml kallt vatten
Till fyllningen
  • 80 g smör (osaltat)
  • 300 g 70 % mörk choklad i bitar
  • En nypa havssalt
  • 112 g högkvalitativt kakaopulver, siktat
  • 8 stora ägg från frigående höns
  • 400 g socker
  • 120 g ljus sirap
  • 140 g creme fraiche
Till servering
  • Färska bär och körsbär
  • Glass (valfritt)
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 180°C (varmluft).
  • 2
    För att göra den söta degen, placera smör och socker i en matberedare och mixa tills det blir krämigt. Tillsätt äggulorna och blanda tills det är väl blandat. Tillsätt mjölet och blanda till en smulig konsistens, tillsätt sedan vattnet. Blanda i några sekunder tills degen går ihop och formas till en boll. Ta ut den ur processorn och blanda försiktigt för att skapa en smidig deg utan att överarbeta den. Slå in i plastfolie och ställ i kylskåpet i 30 minuter.
  • 3
    Smörj en Le Creuset 28 cm pajform med fett. Strö lite mjöl på din arbetsyta och när degen har svalnat, kavla ut den till ett ½ cm tjockt lager. Klä pajformen med degen och tryck in den i alla spår. Skär bort överflödig deg och stick hål med en gaffel. Lägg ett bakplåtspapper över pajen och fyll den med bakbönor (ris eller torkade bönor kan också användas). Ställ in i kylskåpet i 30 minuter. Grädda pajbotten i 40 minuter. Efter 40 minuter, ta bort bönorna och papperet och grädda i ytterligare 20 minuter tills botten är lätt gyllene. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
  • 4
    Vrid ner ugnen till 160°C varmluft. Lägg smör, choklad och en liten nypa havssalt i en värmetålig skål över en kastrull med kokande vatten för att göra fyllningen. Sikta i kakaopulvret och låt sedan allt smälta långsamt, rör om då och då, tills det är väl blandat. I en separat skål, vispa ägg och socker med en stavmixer tills blandningen är ljus och krämig, tillsätt sedan den ljusa sirapen och creme fraiche. Vispa tills allt är blandat. Vispa ihop chokladblandningen och äggblandningen. Häll det hela över den avsvalnade pajbotten och grädda pajen i 50 minuter tills den är fast. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna helt innan servering. Serveras med färska bär och glass (valfritt).