Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 10 g torrjäst
- 45 g socker
- Skal från 1 blodapelsin
- 8 g salt
- 160 ml mjölk
- 160 ml vatten
- 40 ml smält smör
- 5 ml – 7 ml blandad rosa och röd matfärg
- Mjölk, för pensling
- 60 ml smör
- 60 ml farinsocker
- 2 teskedar kanel
- 1 tsk blandad krydda
- 2 blodapelsiner eller apelsiner i tunna skivor
- 4 matskedar strösocker
- 100 ml vatten
-
Gör så här
-
1Lägg sockret och skalet i en skål och blanda.
-
2Blanda mjöl, zest, socker och salt i skålen på en mixer med degkrok. Värm mjölken och vattnet tills det är ljummet och tillsätt det smälta smöret innan du vispar i matfärgen. Tillsätt mjölblandningen och knåda på medelhastighet i ca 10 minuter tills degen är smidig och elastisk. När den är klar, lägg degen i en oljad skål och låt den jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 45 minuter.
-
3Värm ugnen till 200 °C (180 °C varmluft). Mjuka upp smöret till fyllningen. När degen har fördubblats trycker du ner den och kavlar ut den på mjölat bakbord till en rektangulär form med en tjocklek på 3-5 mm. Bred ut det mjuka smöret på degen och strö över farinsocker, kanel och kryddblandning. Rulla degen till en lång korv. Den skärs i 14 lika stora bitar på 3 cm vardera. Smörj 2 x Le Creuset 26 cm Heritage Dishes och fördela snäckorna så att de får lika stort utrymme. Lägg snäckorna med spiralsidan uppåt och gör en fördjupning i mitten av varje snäcka med hjälp av ett grillspett. Täck löst med plastfolie och låt jäsa på en varm plats i 20 minuter tills den har fördubblats i storlek.
-
4När snäckorna har blivit dubbelt så stora penslar du dem med mjölk, sätter in dem i förvärmd ugn och gräddar dem i 25-30 minuter. Medan snäckorna gräddas häller du vatten, socker och apelsinskivor i en gryta och sätter den på medelvärme. Rör om väl tills sockret är upplöst. Låt stå i 2-3 minuter. Stäng av grytan och låt den svalna. När snäckorna är genomgräddade och lätt gyllene, ta ut dem ur ugnen och låt svalna i 5 minuter. Pensla glasyren över bullarna. Servera varma med apelsinskivorna.