- Kött
Ingredienser
- 1,2 kg tjock rostbiff
- 2 matskedar vegetabilisk olja
- Salt och peppar
- 200 g palsternacka, halverad och skalad
- 2 kålrot, i fjärdedelar
- 120 g babymorötter, skalade
- 2 rödlökar, skurna i fjärdedelar
- 200 g sötpotatis, skuren i bitar
- 125 ml rött vin
- 500 ml oxbuljong
- 4 kvistar rosmarin plus extra kvistar för dekoration
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 180 °C.
-
2Skär bort överflödigt fett från nötköttet, rulla sedan ihop det och bind med köttsnöre. Se Snabbtips nedan.
-
3Hetta upp en Le Creuset Signature oval gryta och bryn det bundna nötköttet i lite olja. Ta ut köttet från grytan och smaka av med salt och peppar.
-
4Bryn grönsakerna portionsvis i samma gryta.
-
5Ta bort grönsakerna och torka av pannan med rött vin. Låt vinet reducera till hälften och tillsätt sedan buljongen och det brynta nötköttet.
-
6Sätt på locket på grytan och sätt in den i ugnen i 1 timme.
-
7Tillsätt nu de brynta grönsakerna i grytan tillsammans med rosmarin. Lägg på locket och koka i ytterligare 15 minuter.
-
8Om köttet och grönsakerna inte är tillräckligt brynta vid denna tidpunkt, höj ugnen till 220°C, ta bort locket och låt stå i ytterligare 10-15 minuter tills de är gyllenbruna. Ta upp köttet och grönsakerna ur grytan och täck med folie så att köttet får vila.
-
9Sätt tillbaka grytan med såsen på spisen på hög värme och låt den koka ner till en tjock konsistens (så att såsen fastnar och täcker baksidan av en sked). Smaka av med kryddor och lägg tillbaka det vilade köttet och grönsakerna i grytan, garnera med färsk rosmarin och servera.
-
10Snabbtips: Så binds kött ihop
-
11Rulla först ihop det skurna köttet. Börja på ena sidan, vira en bit bomullssnöre runt steken och knyt en stadig dubbelknut.
-
12Dra i snöret ca. 2 cm till sidan av knuten och håll den på plats med tummen. Linda snöret runt den ihoprullade steken igen och fäst det ordentligt under snöret du håller på plats med tummen.
-
13Upprepa tills hela steken är ihoprullad fint och tät. Knyt en bra dubbelknut och klipp av änden på snöret.