Gryta med rostbiff och grönsaker

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Gryta med rostbiff och grönsaker
En utsökt biffstek som kan förberedas långt i förväg och ställas i kyl tills den ska tillagas. Den perfekta söndagssteken som kan ställas på bordet i din ovala Signature-gryta.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1,2 kg tjock rostbiff
  • 2 matskedar vegetabilisk olja
  • Salt och peppar
  • 200 g palsternacka, halverad och skalad
  • 2 kålrot, i fjärdedelar
  • 120 g babymorötter, skalade
  • 2 rödlökar, skurna i fjärdedelar
  • 200 g sötpotatis, skuren i bitar
  • 125 ml rött vin
  • 500 ml oxbuljong
  • 4 kvistar rosmarin plus extra kvistar för dekoration
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 180 °C.
  • 2
    Skär bort överflödigt fett från nötköttet, rulla sedan ihop det och bind med köttsnöre. Se Snabbtips nedan.
  • 3
    Hetta upp en Le Creuset Signature oval gryta och bryn det bundna nötköttet i lite olja. Ta ut köttet från grytan och smaka av med salt och peppar.
  • 4
    Bryn grönsakerna portionsvis i samma gryta.
  • 5
    Ta bort grönsakerna och torka av pannan med rött vin. Låt vinet reducera till hälften och tillsätt sedan buljongen och det brynta nötköttet.
  • 6
    Sätt på locket på grytan och sätt in den i ugnen i 1 timme.
  • 7
    Tillsätt nu de brynta grönsakerna i grytan tillsammans med rosmarin. Lägg på locket och koka i ytterligare 15 minuter.
  • 8
    Om köttet och grönsakerna inte är tillräckligt brynta vid denna tidpunkt, höj ugnen till 220°C, ta bort locket och låt stå i ytterligare 10-15 minuter tills de är gyllenbruna. Ta upp köttet och grönsakerna ur grytan och täck med folie så att köttet får vila.
  • 9
    Sätt tillbaka grytan med såsen på spisen på hög värme och låt den koka ner till en tjock konsistens (så att såsen fastnar och täcker baksidan av en sked). Smaka av med kryddor och lägg tillbaka det vilade köttet och grönsakerna i grytan, garnera med färsk rosmarin och servera.
  • 10
    Snabbtips: Så binds kött ihop
  • 11
    Rulla först ihop det skurna köttet. Börja på ena sidan, vira en bit bomullssnöre runt steken och knyt en stadig dubbelknut.
  • 12
    Dra i snöret ca. 2 cm till sidan av knuten och håll den på plats med tummen. Linda snöret runt den ihoprullade steken igen och fäst det ordentligt under snöret du håller på plats med tummen.
  • 13
    Upprepa tills hela steken är ihoprullad fint och tät. Knyt en bra dubbelknut och klipp av änden på snöret.