- Kött
Ingredienser
- 2 msk olivolja
- 115 g strimlor rökt bacon
- 1,5 kg frigående kyckling - lår och ben med ben och skinn
- 2 msk smör
- 2 stora lökar – skurna i rustika former
- 3 klyftor finhackad vitlök
- 2 tsk paprika
- ½ tsk cayenpeppar
- 250 ml torr vitvin
- 250 ml kycklingfond
- 4 matskedar tomatpuré
- 2 röda paprikor - skurna i stora bitar
- 1 grön paprika - skuren i stora bitar
- 400 g mogna tomater - tärnade
- 2 msk nyhackad timjan
- 2 lagerblad
- 1 msk. majsstärkelse blandat med 2-3 msk vatten
- Salta och grovmalen svartpeppar efter smak
- Serveras med grovt hackad bredbladig persilja
-
Gör så här
-
1Hetta upp oljan i grytan på låg till medelhög värme, tillsätt baconstrimlorna och fräs tills de fått färg och oljan har separerat från fettet. Ta bort strimlorna med en hålslev, lämna oljan i grytan och ställ åt sidan.
-
2Krydda kycklingbitarna väl med salt och svartpeppar och bryn dem i den smaksatta oljan i två portioner. Ta upp dem och lägg dem åt sidan med baconstrimlorna.
-
3Vrid ner värmen till låg och tillsätt smör i grytan. Tillsätt löken när den har smält och fräs långsamt i 4-5 minuter tills den är lätt karamelliserad. Rör ner vitlök, paprika och cayennepeppar och fräs i ytterligare 1-2 minuter.
-
4Häll på vinet och rör om för att få loss de karamelliserade bitarna från botten av pannan.
-
5Skruva upp värmen och låt sjuda tills hälften av vinet har avdunstat. Tillsätt fond och tomatpuré och låt sjuda i ytterligare 2 minuter.
-
6Lägg tillbaka de brynta kycklingbitarna och baconstrimlorna i grytan. Rör ner paprika, tomater, färsk timjan och lagerblad. Koka upp innehållet, sänk sedan värmen, täck med lock och låt sjuda i 45-50 minuter eller tills kycklingen är mjuk.
-
7Ta av locket och rör i majsmjöls- och vattenblandningen tills såsen tjocknar till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
-
8Ta bort lagerbladen och servera grytan med grovhackad bredbladig persilja.
-
9Kockens kommentarer:
-
10Paprika är en typisk krydda i medelhavsköket eftersom den ger färg och smak; om möjligt, välj en rökfri, långsamt rostad spansk version av god kvalitet, även känd som pimenton, eftersom den är sötare i smaken och mindre kryddig än ungersk paprika.
-
11Ett bra regionalt vin som passar bra till detta recept är Txakoli. Det är ett lätt mousserande, torrt vitt vin med mycket syra och lägre alkoholhalt.