Poulet Basquaise

FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Poulet Basquaise
En klassisk gryta från den baskiska regionen i Frankrike, där grannlandet Spanien har ett kulinariskt inflytande. För extra smak är kycklingbitarna inte skurna från benen. De är tillagade med baconstrimlor, paprika, lök, paprika, färsk aromatisk timjan och ett torrt vitt vin.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 115 g strimlor rökt bacon
  • 1,5 kg frigående kyckling - lår och ben med ben och skinn
  • 2 msk smör
  • 2 stora lökar – skurna i rustika former
  • 3 klyftor finhackad vitlök
  • 2 tsk paprika
  • ½ tsk cayenpeppar
  • 250 ml torr vitvin
  • 250 ml kycklingfond
  • 4 matskedar tomatpuré
  • 2 röda paprikor - skurna i stora bitar
  • 1 grön paprika - skuren i stora bitar
  • 400 g mogna tomater - tärnade
  • 2 msk nyhackad timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 msk. majsstärkelse blandat med 2-3 msk vatten
  • Salta och grovmalen svartpeppar efter smak
  • Serveras med grovt hackad bredbladig persilja
  • Gör så här

  • 1
    Hetta upp oljan i grytan på låg till medelhög värme, tillsätt baconstrimlorna och fräs tills de fått färg och oljan har separerat från fettet. Ta bort strimlorna med en hålslev, lämna oljan i grytan och ställ åt sidan.
  • 2
    Krydda kycklingbitarna väl med salt och svartpeppar och bryn dem i den smaksatta oljan i två portioner. Ta upp dem och lägg dem åt sidan med baconstrimlorna.
  • 3
    Vrid ner värmen till låg och tillsätt smör i grytan. Tillsätt löken när den har smält och fräs långsamt i 4-5 minuter tills den är lätt karamelliserad. Rör ner vitlök, paprika och cayennepeppar och fräs i ytterligare 1-2 minuter.
  • 4
    Häll på vinet och rör om för att få loss de karamelliserade bitarna från botten av pannan.
  • 5
    Skruva upp värmen och låt sjuda tills hälften av vinet har avdunstat. Tillsätt fond och tomatpuré och låt sjuda i ytterligare 2 minuter.
  • 6
    Lägg tillbaka de brynta kycklingbitarna och baconstrimlorna i grytan. Rör ner paprika, tomater, färsk timjan och lagerblad. Koka upp innehållet, sänk sedan värmen, täck med lock och låt sjuda i 45-50 minuter eller tills kycklingen är mjuk.
  • 7
    Ta av locket och rör i majsmjöls- och vattenblandningen tills såsen tjocknar till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  • 8
    Ta bort lagerbladen och servera grytan med grovhackad bredbladig persilja.
  • 9
    Kockens kommentarer:
  • 10
    Paprika är en typisk krydda i medelhavsköket eftersom den ger färg och smak; om möjligt, välj en rökfri, långsamt rostad spansk version av god kvalitet, även känd som pimenton, eftersom den är sötare i smaken och mindre kryddig än ungersk paprika.
  • 11
    Ett bra regionalt vin som passar bra till detta recept är Txakoli. Det är ett lätt mousserande, torrt vitt vin med mycket syra och lägre alkoholhalt.