- Fisk och skaldjur
Ingredienser
- 500 g stora svarta tigerräkor, utan innanmäte och skal
- 1 gul lök, skalad och skivad
- 50 g smör
- 2-4 vitlöksklyftor, hackade
- 2 g rökt paprika
- 2.5 g spiskummin, malen
- 2.5 g kanel, mald
- 2 g koriander, malen
- 1.5 g gurkmeja
- 500 g basmatiris
- 1 liter kycklingbuljong
- Tillsätt havssalt och nymalen svartpeppar efter smak
- 30 ml olivolja
- 1 citron
- 200 g bella rosa-tomater
- 50 g rostade mandlar
- Granatäppelkärnor
- Färsk koriander
-
Gör så här
-
1Tillsätt lite olivolja i en panna och ställ den på medelvärme. Fräs löken tills den är genomskinlig och lätt gyllene.
-
2Tillsätt smör, vitlök och kryddor och fräs tills det doftar, ca. 2 minuter. Tillsätt riset och rör om kryddorna och löken i 3 minuter. Tillsätt sedan buljongen och rör om. Sänk värmen till medel och lägg på locket på grytan. Låt stå i 20 minuter.
-
3Ta av locket och lyft försiktigt upp riset med en träslev. Krydda väl med salt och peppar. För att tillaga räkorna, värm en stor 28 cm non-stick stekpanna med lite olivolja på medelvärme. När det är varmt, tillsätt räkorna och smaka av med salt och lite citronsaft.
-
4I samma panna ska tomaterna stekas med lite mer olivolja tills skinnet spricker och är lätt gyllenbrunt. När räkorna är rosa är de klara.
-
5Tillsätt rostade mandlar och granatäppelkärnor till riset och toppa med räkor och färsk koriander tillsammans med tomaterna.