- Frukt
Ingredienser
- 2 citroner
- 125 g strösocker
- 250 dl vatten
- 1 kvist timjan
- 120 g socker
- 120 g ljust farinsocker
- 200 ml olivolja
- Skal av 2 citroner
- 5 g plockad timjan
- 260 g mandelmjöl
- 130 g polenta
- 10 g bakpulver
- 4 frigående eller ekologiska ägg
- 100 g socker
- 60 ml vatten
- Skal av 2 citroner
- 60 ml pressad citron
- 2 kvistar timjan
-
Gör så här
-
1För att göra kanderade citroner:
-
2Skär citronerna i tunna skivor. Doppa dem i kokande vatten i 1 minut för att ta bort bitterhet från skalet. Tillsätt socker och vatten i en tjockbottnad panna. Lös upp, rör ofta. När sockret har löst sig helt, låt det koka upp jämnt. Koka i 5 minuter utan att röra om. Tillsätt citronen och koka i 10 minuter eller tills den är genomskinlig/glasig. Ta bort citronen från sirapen med en hålslev och bred ut skivorna i ett enda lager på en silikonklädd bakplåt. Värm ugnen till 100 °C (90 °C varmluft). Grädda citronen för att torka i 30 minuter.
-
3Till kakan:
-
4Värm ugnen till 180 °C (160 °C varmluft). Smörj en Le Creuset 26 cm Heritage rektangulär ugnsform och ställ åt sidan.
-
5Lägg socker, olivolja, citronskal och timjan i en skål med en mixer med visp och vispa tills det blir en emulgering, ca 5 minuter.
-
6I en separat skål, vispa ihop de torra ingredienserna. Tillsätt de torra ingredienserna till den våta blandningen med äggen, ett i taget, vispa tills det blandas och fortsätt tills alla ingredienser är använda. Häll smeten i den förberedda ugnsformen och jämna till toppen (smeten ska vara tjock). Grädda i 1 timme och 30 minuter.
-
7Så här gör du sirap till kakan:
-
8Blanda socker, vatten och citronsaft, skal och timjan. Lös upp sockret och låt koka i 2 minuter, ta sedan av från värmen. Häll den varma sirapen över och dekorera genast med de kanderade citronerna och timjankvistarna. Servera varm med grekisk yoghurt och sirapen från de kanderade citronerna.