Polenta med citron och timjan och olivoljekaka

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
+10 +10
Polenta med citron och timjan och olivoljekaka
En tårta som fungerar lika bra till ett speciellt tillfälle som till en kopp te. Kanderade citroner och en syrlig timjansirap är den perfekta finishen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Till de kanderade citronerna:
  • 2 citroner
  • 125 g strösocker
  • 250 dl vatten
  • 1 kvist timjan
Till kakan:
  • 120 g socker
  • 120 g ljust farinsocker
  • 200 ml olivolja
  • Skal av 2 citroner
  • 5 g plockad timjan
  • 260 g mandelmjöl
  • 130 g polenta
  • 10 g bakpulver
  • 4 frigående eller ekologiska ägg
Till sirapen till kakan:
  • 100 g socker
  • 60 ml vatten
  • Skal av 2 citroner
  • 60 ml pressad citron
  • 2 kvistar timjan
  • Gör så här

  • 1
    För att göra kanderade citroner:
  • 2
    Skär citronerna i tunna skivor. Doppa dem i kokande vatten i 1 minut för att ta bort bitterhet från skalet. Tillsätt socker och vatten i en tjockbottnad panna. Lös upp, rör ofta. När sockret har löst sig helt, låt det koka upp jämnt. Koka i 5 minuter utan att röra om. Tillsätt citronen och koka i 10 minuter eller tills den är genomskinlig/glasig. Ta bort citronen från sirapen med en hålslev och bred ut skivorna i ett enda lager på en silikonklädd bakplåt. Värm ugnen till 100 °C (90 °C varmluft). Grädda citronen för att torka i 30 minuter.
  • 3
    Till kakan:
  • 4
    Värm ugnen till 180 °C (160 °C varmluft). Smörj en Le Creuset 26 cm Heritage rektangulär ugnsform och ställ åt sidan.
  • 5
    Lägg socker, olivolja, citronskal och timjan i en skål med en mixer med visp och vispa tills det blir en emulgering, ca 5 minuter.
  • 6
    I en separat skål, vispa ihop de torra ingredienserna. Tillsätt de torra ingredienserna till den våta blandningen med äggen, ett i taget, vispa tills det blandas och fortsätt tills alla ingredienser är använda. Häll smeten i den förberedda ugnsformen och jämna till toppen (smeten ska vara tjock). Grädda i 1 timme och 30 minuter.
  • 7
    Så här gör du sirap till kakan:
  • 8
    Blanda socker, vatten och citronsaft, skal och timjan. Lös upp sockret och låt koka i 2 minuter, ta sedan av från värmen. Häll den varma sirapen över och dekorera genast med de kanderade citronerna och timjankvistarna. Servera varm med grekisk yoghurt och sirapen från de kanderade citronerna.